top of page
Search

Μυοπεριτονιακός πόνος και σύνδρομα. Τί είναι και πώς αντιμετωπίζονται.

Αποτελούν είδος μυοσκελετικού πόνου (μυοσκελετικός πόνος: επίπτωση έως και 85%) και συχνά συνυπάρχουν/επικαλύπτονται από άλλα συμπτώματα & μυοσκελετικά νοσήματα με αποτέλεσμα να δυσχεραίνει η διάγνωσή τους. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι 30% των ασθενών με χρόνιο πόνο έχουν ενεργά σημεία πυροδότησης. Ιδιαίτερα στον πόνο κεφαλής – τραχήλου ανευρίσκεται μυοπεριτονιακή αιτιολογία σε 55% των περιπτώσεων, αλλά εξίσου συχνά σε περιπτώσεις οσφυαλγίας, σε πόνο κροταφογναθικής άρθρωσης, πόνο άνω άκρου και ωμικής ζώνης, καθώς και σε πόνο θέσεως και πυελικό πόνο. Οι όροι «μυοπεριτονιακός πόνος» & «μυοσκελετικός πόνος» δεν πρέπει να συγχέονται. Ο μυοσκελετικός πόνος περιλαμβάνει όλα τα είδη πόνου που γίνονται αντιληπτά σε μυϊκό επίπεδο, ενώ ο μυοπεριτονιακός πόνος είναι συγκεκριμένο σύνδρομο οφειλόμενο στην παρουσία «σημείων πυροδότησης» (trigger points) εντός των μυών ή των περιτονιών τους και απαιτεί συγκεκριμένο τρόπο αντιμετώπισης.

Οι Travell & Simons το 1999 μας έδωσαν τον ορισμού του μυοπεριτονιακού συνδρομου, το οποίο περιγράφεται ως σύνθετο σύνδρομο που αποτελείται από αισθητικά, κινητικά και συμπτώματα από το αυτόνομο νευρικό σύστημα, τα οποία οφείλονται στην ύπαρξη μυοπεριτονιακών σημείων πυροδότησης (trigger points). Εάν έχουμε μυοπεριτονιακό σύνδρομο, θα εμφανιστούν χαρακτηριστικά συμπτώματα, όπως:  Εστιακή ευαισθησία στα επώδυνα μυικά σημεία (ευαίσθητα σημεία)  Αναπαραγωγή του πόνου με πίεση πάνω στο μυικό σημείο πυροδότησης  Σκλήρυνση του μυός στο σημείο πυροδότησης με ύπαρξη ψηλαφητής, σκληρής δεσμίδας στον αντίστοιχο μυ  Έντονη, εντοπισμένη ευαισθησία σε συγκεκριμένο σημείο κατά μήκος της δεσμίδας  Ψευδο-αδυναμία του μυός (δεν μπορεί να πραγματοποιήσει άνετα τις κινήσεις)  Περιορισμός κίνησης του σύστοιχου μυός 5 λεπτά περίπου μετά την πίεση του σημείου πυροδότησης  Χρόνιος πόνος, συχνά καθημερινός  Υπάρχει συνήθως και αναφερόμενος πόνος σε άλλα κοντινά σημεία

Η αιτιολογία είναι συχνά άγνωστη. Συνήθως οι κύριες αιτίες είναι: - τραύμα (τράβηγμα, εξάρθρημα, θλάση) - φλεγμονώδης νόσος (τενοντίτιδα, θυλακίτιδα, τενοντοελυτρίτιδα, αρθρίτιδα) Συνήθως η νόσος σχετίζεται με την έντονη εργασία, επαναλαμβανόμενους τραυματισμούς του μυός, κάποιο σοβαρό τραύμα, κακή στάση σώματος, καθώς και ψυχολογικούς και κοινωνικούς παράγοντες. Η αντιμετώπιση περιλαμβάνει αφενός την τοπική θεραπεία των σημείων πυροδότησης και αφετέρου την εξάλειψη η ελάττωση της έκθεσης του ατόμου στους επιβαρυντικούς παράγοντες. Η θεραπεία των σημείων πυροδότησης περιλαμβάνει διηθήσεις με τοπικό αναισθητικό, βελονισμό, θεραπευτικό μασαζ, φυσικοθεραπεία και πολλές άλλες.







257 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page